Video’s (Engels)


Waardeert u dit platform en wilt u helpen dit te laten groeien? Overweeg de Spinozagroep dan te steunen op Patreon of via een donatie op PayPal. Klik hier voor de Nederlandse video-pagina.


Wat is woke?

“Woke” betekent letterlijk “ontwaakt” maar is slang voor “sociaal bewust zijn,” en dan met name op het gebied van raciale ongelijkheid en sociale rechtvaardigheid (social justice). Zowel de term “woke” als de oproep “stay woke” vinden hun oorsprong in historische, Amerikaanse gebeurtenissen rondom ras, uitsluiting en geweld. Vroege voorlopers vinden we terug in uitspraken van de Jamaicaanse filosoof Marcus Garvey in 1923 en het lied “Scottsboro Boys” van protestzanger Huddie Ledbetter in 1938.  “Woke” werd ook gebruikt in het artikel “If You’re Woke You Dig It” in de New York Times uit 1962, en meer recent in Erykah Badu’s lied “Master Teacher” uit 2008, de schietpartij van Michael Brown in Ferguson, Missouri in 2014, en de documentaire “Stay Woke: The Black Lives Matter Movement” uit 2016.

“Woke” omvat in de breedste zin al deze ontwikkelingen en het bijbehorende (soms intolerante) gedachtengoed. Tegelijkertijd gebruiken veel mensen het woord om zichzelf of anderen aan te duiden, met een positieve nadruk rondom progressiviteit, sociale rechtvaardigheid en het bestrijden van onrecht, discriminatie en racisme. “Woke” is vandaag de dag daarom zowel een geuzennaam als een scheldwoord of belediging. Om onderscheid te maken van de liberale variant van “woke” wordt soms ook de term Critical Social Justice gebruikt. Steeds vaker wordt het woord “wokeisme” gebruikt, en het is mogelijk dat historici deze term of een gelijkende zullen gebruiken om deze dominant wordende ideologie te duiden.


Wat is (Critical) Social Justice?


Diversity, Inclusion & Equity


The Grievance Studies Affair

Links-progressieve academici besloten “social justice-journals” op de hak te nemen: hun ervaringen zijn zowel hilarisch als diep verontrustend. De video opent op YouTube met een playlist van 15 (korte) afleveringen (dit is #6). (Grievance Scholars, 2018-2019)


Amerikaanse Universiteiten: Activisme & Protesten

De meeste Amerikaanse instituten, universiteiten en scholen zijn het afgelopen decennium in meer of mindere mate beïnvloed of getransformeerd door het activisme en de polariserende gevolgen van “woke-cultuur”. Deze dynamiek bleef in eerste instantie beperkt tot enkele progressieve instellingen aan de Oostkust, maar heeft zich het afgelopen decennium verspreid naar zowel colleges als Ivy League-universiteiten van kust tot kust. Enkele voorbeelden van ruim 200 instellingen zijn Brandeis University, Brown University, Claremont McKenna College, Columbia University, Evergreen College, Harvard University, Middlebury College, Mills College, Occidental College, Princeton University, Reed College, de University of California Los Angeles (UCLA), de University of Berkeley, de University of Buffalo, de University of Chicago, University of Florida, en Yale University. Terwijl sommige academici binnen het bestaande bestel zoeken naar oplossingen, trachten anderen een nieuwe universiteit op te zetten.


Amerikaanse Universiteiten: Oorzaken & Gevolgen

De Wall Street Journal schrijft in juni 2021 dat “[t]he crisis engulfing our institutions represents the struggle for ascendancy of an ideology that is literally the antithesis of the educational values that have driven the West’s unrivaled economic, social and technological progress for the past few centuries.” Reflecterend op de gevolgen van dit gedachtengoed, schrijven Pluckrose en Lindsay in hun boek Cynical Theories dat “[t]he institutions it attacks before it collapses, will lose much of their prestige and influence, and they may not survive. It could also leave us at the mercy of nationalists and right-wing populists, who pose an even greater potential threat to liberalism.” In het Financieele Dagblad waarschuwt de Canadese hoogleraar Gad Saad ervoor dat we bezig zijn met het uitroeien van “honderden jaren van verlichting en kritisch denken.”


Evergreen State University


Yale University


The Architects of Woke

De Capital Research Center richt zich met de serie “The Architects of Woke” op (extreem-)linkse, post-moderne en Marxistische denkers en activisten die volgens hen verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van identiteitspolitiek op universiteiten en in de samenleving.


The Woke Reformation

De negatieve aspecten van “woke” worden door velen aangeduid als Critical Social Justice (als tegenhanger van liberal social justice). In deze documentaire wordt uitgelegd waar deze ideeën en dit gedachtengoed vandaan komt, en hoe het via onze universiteiten in de samenleving terecht komt. Bekijk dan deze documentaire die uit 7 korte afleveringen bestaat. Uitgebreidere playlist hier. (The Signal Productions, juni-september 2021)



Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.